You are here: Home > Kuchnia > Żydowska zupa z wina

Żydowska zupa z wina

1 porcja – 210 kcal

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l wytrawnego wina
  • 2 białka
  • cukier
  • sól

Zagotować 1/2 litra wody z miodem i sokiem cytrynowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody. Powoli wlewać do garnka, doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania, gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Ciągle mieszając, wlać wino do gorącej zupy. Białka z dodatkiem cukru i szczypty soli ubić na sztywną pianę. Kłaść łyżką na każdą porcję zupy i podawać od razu.

Żydowska zupa z wina

Comments are closed.