You are here: Home > Kuchnia > Zupa z bazylią

Zupa z bazylią

1 porcja -210 kcal

  • 50 dag białej fasoli
  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 2 cukinie lub kabaczki
  • ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 50 Jag makaronu wermiszelu
  • sól
  • pieprz
  • 5-7 dag tartego gruyere

sos pistou:

  • pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 5 dag tartego sera (najlepiej pół na pół gruyere  i holenderskiego mimolette)

Białą fasolę przebrać, szparagową oczyścić. Kabaczki lub cukinie oczyścić, pokroić na kawałki. Czosnek obrać i rozgnieść. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a oskrobane marchewki w talarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i  grubo posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać sól i pieprz. Gotować 2 godziny, często mieszając. Pod koniec dodać makaron.

Zrobić pistou, czyli sos bazyliowy: listki bazylii zmiksować z czosnkiem i oliwą, dodając stopniowo ser. Pastę połączyć z zupą bezpośrednio przed podaniem. W osobnej miseczce podać tarty ser.

Zupa z bazylią

Comments are closed.