You are here: Home > Kuchnia > Żur

Żur

1 porcja – 270 kcal

  • 40 dag mąki żytniej
  • skórka z 1 kromki chleba
  • 2 łyżki suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag ziemniaków
  • 4 kiełbaski
  • sól
  • 5 dag boczku

Mąkę wymieszać z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudzić i wymieszać z 3/4 litra letniej wody. Dodać skórkę od chleba. Masę przelać do glinianego naczynia, przykryć gazą i postawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Z ciasta powstanie zakwas.

Grzyby moczyć 2 godziny w wodzie. Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zagotować 1 litr wody, dodać odcedzone grzyby i włoszczyznę. Gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wywar przecedzić. Grzyby drobno pokroić i ponownie włożyć do wywaru.

W zależności od tego, jak kwaśna ma być zupa, dodać 1/2 – 3/4 litra zakwasu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy, gotować 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i po 1 5 minutach dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plastry i podgrzać w zupie, posolić. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć i razem z tłuszczem dodać do zupy.

Żur

Comments are closed.