You are here: Home > Kuchnia > Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

1 porcja – 350 kcal

  • 50 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • 3 dag mąki pszennej
  • szczypta kminku mielonego
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • majeranek
  • pęczek koperku
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Wędzony boczek pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka i mieszając, lekko podsmażyć, by wytopił się z niego tłuszcz. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do boczku, cebuli i czosnku. Mieszając, podsmażać razem 3-4 minuty. Oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 3 minuty.

Do garnka z ziemniakami oraz boczkiem wlać 2 litry wrzątku. Dodać kminek, majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować około 15 minut, aż zupa zgęstnieje, a ziemniaki będą miękkie. Koperek opłukać, otrząsnąć z wody, posiekać. Wrzucić do ugotowanej zupy, wymieszać. Gotową zupę wlać do podgrzanych talerzy i podawać.

Zupa ziemniaczana

Comments are closed.