You are here: Home > Kuchnia > Zupa ziemniaczana z grzankami serowymi

Zupa ziemniaczana z grzankami serowymi

1 porcja – 330 kcal

  • 80 dag ziemniaków
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • 1/2l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 4 pełnoziarniste tosty
  • 4 łyżki tartego sera gouda
  • 4 łyżki kraśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szalotki i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać bulionem. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Tosty posypać żółtym serem i zapiekać w rozgrzanym grillu, aż ser zacznie się topić. Zupę zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i przyprawy. Pokroić tosty w niewielkie kostki i włożyć do głębokiego talerza. Zalać zupą.

Zupa ziemniaczana z grzankami serowymi

Comments are closed.