You are here: Home > Kuchnia > Zupa ze smażonymi filetami rybnymi i ananasem

Zupa ze smażonymi filetami rybnymi i ananasem

1 porcja – 300 kcal

  • 20 dag filetów z ryb (np. mintaja, morszczuka)
  • 30 dag ananasa w syropie
  • 2 ząbki czosnku
  • strączek chili
  • 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 20 dag pędów bambusa w zalewie
  • szklanka oleju
  • zmielony imbir
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • listków mięty
  • ew. syrop cukrowy

Czosnek obrać i posiekać. Chili umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kilka kawałków. Cytrynę umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Chili, czosnek i cytrynę zmiksować z dodatkiem cukru i 2 łyżek wody. Pędy bambusa wyjąć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. W rondlu podgrzać olej i podsmażyć pędy bambusowe razem z ananasem. Pod koniec smażenia podlać przecierem z cytryny, czosnku i chili. Szybko poddusić.

Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Do wywaru dodać podsmażone pędy bambusa i ananas. Przyprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem. Gotować około 4 minuty. Włożyć kawałki usmażonej ryby, zagotować. Przed podaniem zupę posypać posiekanymi listkami mięty.

Zupa ze smażonymi filetami rybnymi i ananasem

Comments are closed.