You are here: Home > Kuchnia > Zupa z zielonej herbaty

Zupa z zielonej herbaty

1 porcja – 120 kcal

  • 1/2 l świeżo zaparzonej zielonej herbaty
  • łyżka ziaren sezamowych białych
  • 20 Jag ugotowanego ryżu
  • mola rukwi lub rzeżuchy
  • kwadrat alg nori
  • plaska łyżeczka pasty wasabi
  • ew. kawałki świeżej ryby
  • umeboshi

Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni. Ryż rozdzielić do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rukwi. Odświeżyć nori, przesuwając je kilkakrotnie nad niewysokim płomieniem. Pokroić je na cieniutkie paseczki długości około 4 cm i posypać nimi ryż. W oddzielnych naczyniach podać stożek wasabi oraz resztę sezamu. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby, np. łososia, i marynowane śliwki umeboshi.

Zupa z zielonej herbaty

Comments are closed.