You are here: Home > Kuchnia > Zupa z szyjkami rakowymi

Zupa z szyjkami rakowymi

1 porcja – 180 kcal

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • różyczka kalafiora
  • 3-4 łyżki szparagowej fasolki konserwowej
  • 10 dag szynki
  • 5 dag szyjek rakowych
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • tymianek
  • natka pietruszki

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Zalać wywarem i gotować 15 minut. Włożyć opłukany i rozdrobniony kalafior, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać fasolkę konserwową, szynkę pokrojoną w paseczki i szyjki rakowe. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Połączyć z zupą i przyprawami, chwilę gotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zupę natką pietruszki.

Zupa z szyjkami rakowymi

Comments are closed.