You are here: Home > Kuchnia > Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

1 porcja – 160 kcal

  • 10 dag zielonej soczewicy
  • zielona papryka
  • duża cebula
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 papryczki chili
  • duża łyżka curry
  • imbir
  • sól

Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostki. Warzywa zeszklić na oliwie, dodać posiekane chili, suchą soczewicę i zalać bulionem warzywnym. Gotować 40 minut, przyprawić curry, imbirem i solą. Dodać przecier pomidorowy.

Zupa z soczewicy

Comments are closed.