You are here: Home > Kuchnia > Zupa z pędami bambusa

Zupa z pędami bambusa

1 porcja – 230 kcal

  • 1 l rosołu z kury
  • 3 grzyby shiitake
  • 5 dag makaronu sojowego
  • 5 dag sznycówki wieprzowej
  •  łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki obranych surowych krewetek
  • por
  • 5 dag pędów bambusa (z puszki)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól

Przygotować rosół z kury . Grzyby gotować 50 minut w 1,5 l wody. Makaron namoczyć we wrzątku. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić. Wymieszać z mąką, oprószyć solą i zrumienić na oleju. Następnie dodać rosół i całość zagotować. Do zupy dodać pokrojony makaron, podzielone na kawałki krewetki, pokrojone grzyby, por i pędy bambusa. Wlać wywar z grzybów. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 6 łyżkami wody, sosem sojowym i octem. Wlać do zupy, posolić i zagotować.

Zupa z pędami bambusa

Comments are closed.