You are here: Home > Kuchnia > Zupa z papryki po alzacku

Zupa z papryki po alzacku

1 porcja -210 kcal

  • 1,5 l wywaru z warzyw lub drobiu (może być bulion z kostki)
  • 50 dag papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki dymki
  • 5-6 orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 20 dag śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1 ząbek czosnku
  • pietruszki

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dymkę obrać, posiekać i zeszklić. Orzechy obrać i zetrzeć. Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, połączyć z wywarem, papryką, dymką, orzechami. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie roztartym czosnkiem. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa z papruki po alzacku

Comments are closed.