You are here: Home > Kuchnia > Zupa z miso i rzodkwią daikon

Zupa z miso i rzodkwią daikon

1 porcja – 240 kcal

  • 60 ml czerwonej pasty miso
  • 15 dag rzodkwi daikon
  • 1 l bulionu
  • 6 strąków zielonej fasolki szparagowej
  • łyżeczka sosu sojowego

Strąki fasolki opłukać, odciąć końcówki i pokroić na 2,5-centymetrowe kawałki. Rzodkiew oczyścić, opłukać i przekroić wzdłuż na 4 części. Każdą ćwiartkę pokroić poprzecznie na wąskie kawałeczki. Rzodkiew włożyć do rondla i zalać bulionem. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut, dopóki daikon nie zmięknie. Dodać fasolkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 2 minuty.

Miso włożyć do dużej chochli i powoli zanurzać w gorącej zupie, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki się nie rozpuści. Dodać sos sojowy, wymieszać. Ponownie zagotować i natychmiast odstawić. Zupę podawać w małych czarkach.

Zupa z miso i rzodkwią daikon

Comments are closed.