You are here: Home > Kuchnia > Zupa z melona

Zupa z melona

1 porcja – 290 kcal

  • 60 dag oczyszczonego miąższu melona (odmiany kantalupa)
  • 4 łyżki cukru
  • 180 ml niegazowanej wody mineralnej
  • po 220 ml świeżego soku z pomarańczy i schłodzonego półsłodkiego musującego wina
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 15 dag poziomek
  • 20 dag śmietany kremówki
  • łyżka skórki ściętej spiralnie z 1 limonki

Wodę mineralną zagotować z 3 łyżkami cukru, syrop ostudzić. Z 1/4 miąższu melona wykroić kulki. Pozostały miąższ zmiksować z chłodnym syropem, wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny oraz kulkami melona. Oziębić. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem. Do oziębionego chłodnika włożyć poziomki i wlać wino musujące, wymieszać. Każdą porcję, przybrać bitą śmietaną i skórką limonki.

Zupa z melona

Comments are closed.