You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem

1 porcja – 350 kcal

  • średniej wielkości cebula
  • 4 marchewki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • sól
  • 50 dag kapusty pekińskiej
  • 10 dag makaronu (np. muszelek)
  • pieprz ziarnisty
  • ew. majeranek

Cebulę obrać, przekroić na pół. Dwie marchewki obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki. Do dużego garnka wrzucić warzywa, opłukane mięso, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Zalać 1,5 litra osolonej wody. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. W czasie gotowania zbierać łyżką cedzakową tworzącą się pianę.

Pozostałe marchewki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, kapustę pekińską opłukać i pokroić w paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Mięso wyjąć z garnka, pokroić w plastry. Bulion i warzywa zmiksować. Ponownie włożyć kawałki kurczaka. Na końcu wrzucić do garnka pokrojoną marchewkę i kapustę, zagotować. Dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zupę rozlać do miseczek i udekorować listkami ziół.

Zupa z kurczakiem

Comments are closed.