You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kurczakiem w stylu Gent

Zupa z kurczakiem w stylu Gent

1 porcja – 350 kcal

  • 25 dag wołowiny
  • kość wołowa
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 1/2 kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 1/2 naci selera
  • 2 dag masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • żółtko
  • łyżeczka mąki
  • natka pietruszki
  • świeża trybula

Opłukać wołowinę i kość wołową, włożyć do garnka na zupę. Oczyścić i opłukać włoszczyznę. Wlać 1,5 litra wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować. Usunąć pianę, która pojawia się na powierzchni. Wywar gotować 1 godzinę na średnim ogniu. Wyjąć mięso, kości i warzywa. Do wywaru włożyć opłukanego kurczaka i gotować 45-60 minut. Następnie wyjąć i oddzielić mięso od skóry i kości.

Obrać i posiekać cebule. Białe części oczyszczonych i opłukanych porów pokroić w plasterki. Opłukać i posiekać seler. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić warzywa 1 smażyć 2-3 minuty. Dodać do wywaru i wszystko razem zagotować. Obrać ziemniaki i marchewkę, posiekać i dodać do wywaru. Warzywa dusić około 20 minut. Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Włożyć żółtko do miski. Dodać śmietanę i trochę mąki, ubić. Zupę zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a następnie zagęścić śmietaną z żółtkiem. Do zupy dodać kawałki kurczaka, podgrzać i podawać. Każdą porcję posypać posiekaną zieleniną.

Zupa z kurczakiem w stylu Gent

Comments are closed.