You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kurczakiem i szpinakiem

Zupa z kurczakiem i szpinakiem

1 porcja – 350 kcal

  • pierś z kurczaka
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 l sosu sojowego
  • 25 dag świeżych liści szpinaku
  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)

Mięso pokroić w paski, polać winem i olejem, dodać pół łyżeczki cukru i wymieszać. Marynować 20 minut. Przygotować szpinak: umyć, poodcinać ogonki, listki wrzucić na 1 -2 minuty do wrzącej wody. Następnie przełożyć do naczynia z bardzo zimną wodą, odcedzić. Zagotować bulion, dodać sos sojowy i resztę cukru. Włożyć mięso, ponownie zagotować. Pozostawić na ogniu, aż paseczki mięsa zrobią się białe. Dodać szpinak i ponownie zagotować. Zupę podawać od razu.

Zupa z kurczakiem i szpinakiem

Comments are closed.