You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kurczakiem i grzybami

Zupa z kurczakiem i grzybami

1 porcja – 310 kcal

  • 1,5 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 15 dag filetów z kurczaka
  • 4 grzyby chińskie lub suszone prawdziwki
  • 15 dag chińskiego makaronu jajecznego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sherry
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotować rosół . Ugotować filety z kurczaka. Grzyby moczyć 20 minut w letniej wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotować 25 minut. Wyjąć, odcisnąć, odciąć ogonki. Mięso pokroić w cienkie płatki. Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.

Do rosołu dodać mięso i grzyby. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sherry, wymieszać ponownie i zdjąć z ognia. Zupę podawać z makaronem, posypaną poszatkowanymi listkami natki pietruszki.

Zupa z kurczakiem i grzybami

Comments are closed.