You are here: Home > Kuchnia > Zupa z krewetkami

Zupa z krewetkami

1 porcja – 190 kcal

  • 25 dag dużych krewetek
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • mały por
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżka ostrej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • limonka
  • 2 sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag makaronu ryżowego

Krewetki opłukać, obrać, pozostawiając skorupę przy ogonku. Trawę cytrynową pokroić wzdłuż i lekko zgnieść nożem. Por pokroić w krążki. Sezam uprażyć na suchej patelni, wymieszać z papryką. Do gorącego bulionu dodać trawę cytrynową i por, gotować 15 minut. Dodać krewetki, gotować 3 minuty, wyjąć. Wlać sok z 1/2 limonki i sos rybny, przyprawić solą i pieprzem. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Gdy zmięknie, odcedzić, przełożyć do misek. Na makaronie ułożyć krewetki, a następnie wlać zupę. Każdą porcję posypać sezamem i udekorować cząstkami limonki.

Zupa z krewetkami

Comments are closed.