You are here: Home > Kuchnia > Zupa z krabów

Zupa z krabów

1    porcja – 160 kcal

  • 10 dag świeżych lub mrożonych krabów
  • po 1/4 l mleka i śmietany
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • sól
  • 4 szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • kromka białego chleba
  • łyżeczka masła

Kraby rozmrozić lub wyjąć z pancerzy. Zagotować mleko ze śmietaną, wiórkami kokosowymi i solą, zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Mieszankę kokosowo-śmietanową wlać przez sitko do garnka. Wiórki kokosowe odcisnąć. Do kokosowej mieszanki dodać kolendrę, sos sojowy, cukier, pieprz kajeński, ziarna pieprzu i skórkę cytrynową. Na końcu dodać szalotki i czosnek. Całość zagotować. Do zupy włożyć kraby i podgrzewać przez kilka minut. Chleb pokroić w małą kostkę, zrumienić na maśle. Przed podaniem zupę posypać grzankami.

Zupa z krabów

Comments are closed.