You are here: Home > Kuchnia > Zupa z krabów zapiekana

Zupa z krabów zapiekana

1 porcja – 450 kcal

  • cebula
  • 2 dag wędzonego boczku
  • 80 dag pomidorów z puszki
  • kostka rosołowa
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • 10 dag śmietany
  • 5 dag pasty z krabów
  • 5 dag twarożku śmietankowego
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • jajko
  • 5 dag tartego sera gouda
  • 15 dag ugotowanych krabów
  • sól
  • pieprz

Boczek i oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pomidory z zalewą i kostkę rosołową. Całość zagotować i przetrzeć przez sito. Do zupy wlać wino, śmietanę, dodać pastę z krabów, całość wymieszać i zagotować. Włożyć rozdrobniony twarożek. Doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do żaroodpornych misek.

Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować. Wykroić z niego 4 koła o średnicy większej od średnicy misek o 5 cm. Oddzielić białko od żółtka. Białkiem posmarować brzegi misek. Przykryć je płatem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Zupę piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Po upieczeniu, gdy ciasto pęknie, do zupy dodać kraby i startą goudę.

Zupa z krabów zapiekana

Comments are closed.