You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kopru włoskiego

Zupa z kopru włoskiego

1 porcja – 145 kcal

  • 1 kg bulw kopru włoskiego (fenkułu)
  • 30 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • winne jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Bulwy kopru oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Zielone listki kopru umyć, osączyć i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa – oprócz zielonego koperku – wraz z czosnkiem, cebulą, listkiem laurowym, solą i pieprzem włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 50 minut.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Roztopić masło. Zielony koperek i natkę pietruszki smażyć na maśle 5 minut, stale mieszając. Odstawić. Listek laurowy wyjąć z zupy. Warzywa przetrzeć przez sito i ponownie umieścić w garnku. Wymieszać z tartym jabłkiem i smażonymi ziołami. Zupę podawać od razu.

krem z kopru

Comments are closed.