You are here: Home > Kuchnia > Zupa z kasztanów

Zupa z kasztanów

1 porcja -130 kcal

  • 50 dag kasztanów jadalnych
  • 1 l wywaru z mięsa lub warzyw
  • 10 dag pszennego chleba
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki masła

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Czubki kasztanów naciąć na krzyż, ułożyć na blasze i prażyć w piekarniku 20 minut, aż popękają łupinki (można też gotować 20 minut w wodzie). Następnie obrać, zalać wywarem, przykryć i gotować 40 minut. Osiem kasztanów wyjąć z zupy, drobno pokroić i odłożyć na bok. Resztę zmiksować razem z zupą lub przetrzeć przez sitko i ponownie przełożyć do garnka.

Odkroić skórkę z chleba i rozdrobnić go, wrzucić do zupy i gotować kilka minut. Całość przyprawić solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przed podaniem dodać masło. Zupę posypać drobno pokrojonymi kasztanami.

Zupa z kasztanów

Comments are closed.