You are here: Home > Kuchnia > Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą i pesto

Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą i pesto

1    porcja – 390 kcal

  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 dag kiełbasy wędzonej
  • 40 dag pomidorów bez skórki (z puszki)
  • sól
  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu pesto (może być ze słoika)
  • 3-4 gałązki bazylii

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę z czosnkiem i podsmażyć na szklisto. Kiełbasę pokroić w skośne plasterki, dodać do cebuli i podsmażać razem 5 minut, często mieszając. Wsypać opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki wraz z zalewą.

Wlać 1 litr bulionu drobiowego. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wlać do miseczek. Do każdej porcji dodać łyżkę sosu pesto (wg przepisu ze s. 69 lub gotowego). Posypać listkami bazylii i podawać z dodatkiem pieczywa.

Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą i pesto

Comments are closed.