You are here: Home > Kuchnia > Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty

1 porcja – 350 kcal

  • 50 dag kapusty czerwonej 50 dag wieprzowiny
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • 4-6 ziemniaków
  • 2-3 jabłka
  • cebula
  • 5 dag masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso umyć, podzielić na 2-3 kawałki, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować około 40 minut. Marchew, pietruszkę i por oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i dodać do wywaru. Gotować pół godziny i odcedzić. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i  poszatkowaną kapustę czerwoną. Dodać pokrojone w kostkę mięso, starte jabłka oraz zasmażkę ze stopionego masła, podrumienionej pokrojonej w kosteczkę cebuli i mąki. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Każdą porcję posypać natką pietruszki.

Zupa z czerwonej kapusty

Comments are closed.