You are here: Home > Kuchnia > Zupa z cykorii

Zupa z cykorii

1 porcja – 135 kcal

  • 40 dag cykorii
  • 2 pory
  • 25 dag ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 l mleka
  • łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 żółtka
  • 15 Jag śmietany
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • ew. 10-20 dag gotowanej szynki

Cykorię oczyścić, umyć i pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Po odcięciu zielonych liści jasne części porów umyć i również pokroić w plasterki o grubości 1/2 cm. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, krótko podsmażyć cykorię i pory. Cały czas mieszając, dodać ziemniaki i zalać mlekiem.

Zupę doprawić pieprzem i solą, zagotować, od czasu do czasu wymieszać, następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i podprawić zupę. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zupa z cykorii

Comments are closed.