You are here: Home > Kuchnia > Zupa z cukinii ze smażonymi pieczarkami

Zupa z cukinii ze smażonymi pieczarkami

1 porcja – 190 kcal

  • 75 dag cukinii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • skórka z cytryny
  • 400 mil bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag topionego sera
  • pieprz
  • ew. sól

Cukinię oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na maśle, po czym wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię, podsmażyć. Dodać odrobinę soku z cytryny, bulion warzywny i 200 ml wody, listek laurowy i gałkę muszkatołową.

Gotować około 10 minut. Listek laurowy usunąć. Zupę zmiksować, dodać pokrojony ser i podgrzewać, az się roztopi. Zupę doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze solą i gałką muszkatołową, dodać grzyby i podgrzać. Każdą porcję ozdobić skórką cytrynową pokrojoną w cienkie paski.

Zupa z cukinii ze smażonymi pieczarkami

Comments are closed.