You are here: Home > Kuchnia > Zupa z brokułów po francusku

Zupa z brokułów po francusku

1    porcja -190 kcal

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego (może być bulion z kostki)
  • 50 dag brokułów
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • ocet winny
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Brokuły oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na cząstki, zalać wywarem, ugotować. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce masła. Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę. Połączyć z brokułami, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami i winem. Gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa z brojułów po francusku

Comments are closed.