You are here: Home > Kuchnia > Zupa z bakłażanów

Zupa z bakłażanów

1 porcja – 270 kcal

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub drobiu (może być bulion z kostki)
  • 10 liści bazylii
  • oregano
  • sól
  • 3 krople tabasco
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Bakłażany przekroić wzdłuż, miąższ posmarować łyżką oliwy i zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na pozostałej oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać, dusić około 5 minut. Dodać posiekany miąższ bakłażanów, wywar, bazylię i oregano. Gotować około 10 minut. Warzywa odcedzić, zmiksować na krem i ponownie dodać do zupy. Następnie doprawić do smaku solą i tabasco. Każdą porcję zupy posypać tartym parmezanem.

Zupa z bakłażanów

Comments are closed.