You are here: Home > Kuchnia > Zupa z awokado

Zupa z awokado

1 porcja – 150 kcal

  • 4 dojrzałe awokado
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 750 ml rosołu z drobiu
  • 20 dag śmietany
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 20 ml wytrawnego sherry
  • cytryna
  • 1 ostra papryczka chili
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Cebule i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać opłukaną i posiekaną kolendrę. Zalać rosołem drobiowym, zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować. Śmietanę rozmieszać z mąką kukurydzianą, wlać do zupy i ponownie zagotować, cały czas mieszając.

Awokado umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Miąższ wyjąć łyżką, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, zmiksować na gładką masę. Dodać do zupy, wymieszać i mocno podgrzać. Do zupy wlać wytrawne sherry, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek, drobno posiekać. Zupę wlać do ogrzanych miseczek, posypać chili.

Comments are closed.