You are here: Home > Kuchnia > Zupa wiosenna

Zupa wiosenna

1 porcja – 190 kcal

  • 2 kg włoszczyzny
  • 3 liski laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • sól
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 10 dag groszku cukrowego
  • garść liści szpinaku
  • 10 dag kiełków fasoli mungo
  • po 1,2 pęczka kolendry i mięty
  • 10 ostrych papryczek marynowanych
  • limonka
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sos rybny

Włoszczyznę oczyścić, opłukać i pokroić. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalać 3 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień, posolić i gotować na małym ogniu około 40 minut. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, przypalić nad ogniem i razem z natką pietruszki wrzucić do rosołu. Gotować 30 minut. Odczekać 10 minut i odcedzić.

Gotować sam płyn, aż zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy zmięknie, odcedzić i rozłożyć do miseczek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzucić groszek, a następnie liście szpinaku i kiełki fasoli. Zupę rozlać do miseczek. Obok postawić pozostałe składniki. Każdy może dodać sobie do swojej porcji po trochę wszystkiego, według uznania.

Comments are closed.