You are here: Home > Kuchnia > Zupa wiejska

Zupa wiejska

1 porcja – 170 kcal

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 20 dag śmietany
  • łyżka mąki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • chleb pełnoziarnisty

Kapustę zalać 1 1/2 litra wody, zagotować, dodać pokrojony w kostkę podsmażony boczek oraz posiekane cebule i czosnek. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, przyprawić do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy. Zagotować jeszcze raz, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem pełnoziarnistym.

Zupa wiejska

Comments are closed.