You are here: Home > Kuchnia > Zupa truskawkowo-wiśniowa

Zupa truskawkowo-wiśniowa

1 porcja – 220 kcal

  • 25 dag wiśni
  • 25 dag truskawek
  • kawałek skórki z cytryny
  • 25 dag czerwonych porzeczek bez szypułek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta cynamonu

Wymieszać 1 3/4 szklanki wody z 3 łyżkami cukru, wrzucić porzeczki, a następnie zagotować. Przetrzeć przez sito. Wiśnie opłukać, osączyć i wydrylować. Truskawki opłukać, osączyć i usunąć szypułki. Połowę owoców włożyć do rondelka, dodać skórkę z cytryny, wlać przecier z porzeczek. Gotować na małym ogniu 5 minut, zmiksować. Garnek zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy, mieszając ponownie zagotować. Dołożyć resztę cukru i pozostałe owoce (kilka odłożyć do dekoracji) i gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić sokiem z cytryny. Wlać do miseczek, porcje przybrać kleksem śmietany i świeżymi owocami, oprószyć cynamonem.

Zupa truskawkowo - wiśniowa

Comments are closed.