You are here: Home > Kuchnia > Zupa toskańska

Zupa toskańska

1 porcja – 190 kcal

  • 2 cebule
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 8 małych kromek pszennego chleba

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Strąki papryki przepołowić, usunąć nasiona, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Seler pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wybrać nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku do zupy i zeszklić w niej cebulę. Dodać paski papryki, plasterki selera i pomidory, krótko podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.

Zagotować litr wody i zalać nią warzywa. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować pod przykryciem na średnim ogniu dalszych 10-15 minut. Jajka roztrzepać z parmezanem. Kromki chleba zrumienić na złotobrązowy kolor. Zdjąć zupę z ognia i jeszcze raz doprawić. Masę z jajek i sera wlać do zupy i szybko zamieszać. Grzanki z chleba położyć na talerzach i zalać zupą.

Zupa toskańska

Comments are closed.