You are here: Home > Kuchnia > Zupa szpinakowa po egipsku

Zupa szpinakowa po egipsku

1    porcja – 210 kcal

  • 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 por
  • cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 10 dag ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

Szpinak przebrać, odciąć korzonki, wypłukać, osączyć i pokroić w szerokie paski (mrożony szpinak rozmrozić). Por wypłukać, odciąć korzenie  i 1/4 ciemnych liści, głęboko naciąć wzdłuż i wymyć dokładnie, drobno pokroić.

Olej wlać do rondla, wsypać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Włożyć szpinak i ciągle mieszając, dusić na małym ogniu 2 minuty. Dodać posiekany por i osączony, wypłukany ryż. Wlać 1,5 l wody, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 15 minut.

Jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonej zupy, dokładnie mieszając. Podgrzewać 2-3 minuty, nie dopuszczając do zagotowania. Zupę podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Zupa szpinakowa po egipsku

Comments are closed.