You are here: Home > Kuchnia > Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

1 porcja – 320 kcal

  • 50 dag młodego szczawiu lub listków z różnych młodych
  • dziko rosnących roślin – pokrzyw, mniszka (przed zakwitnięciem) oraz niewielkiej ilości lebiody
  • 4 łyżki masła
  • l wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 2 żółtka
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 10 dag śmietany
  • sól
  • 2 kromki chleba tostowego
  • łyżka posiekanej trybuli

Szczaw dokładnie umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, dobrze osączyć, pokroić w drobne paseczki; odłożyć 2 łyżki. Roztopić 3 łyżki masła, dodać pokrojony szczaw i dusić kilka minut na małym ogniu. Dolać wywar z warzyw i gotować pod przykryciem 1 5 minut. Żółtka rozmieszać z pieprzem kajeńskim i śmietaną, dodać do nich 5-6 łyżek gorącej zupy.

Zupę zdjąć z ognia i zaprawić żółtkami ze śmietaną, przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Na pozostałym maśle podsmażyć grzanki z obu stron na złocisty kolor, przełamać na pół i włożyć do talerza z zupą. Przed podaniem zupę posypać odłożonym szczawiem i trybulą.

Zupa szczawiowa

Comments are closed.