You are here: Home > Kuchnia > Zupa syczuańska

Zupa syczuańska

1 porcja – 250 kcal

  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 10 dag chudej wieprzowiny
  • 4 grzyby chińskie lub suszone prawdziwki
  • 30 dag kapusty pekińskiej
  • 2 szalotki
  • 5 dag makaronu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta zmielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

W rondlu pojemności 2 litrów przygotować bulion. Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w paski. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Kapustę umyć i pokroić w kwadraty o boku 2,5 cm. Szalotki umyć, obrać i pokroić w paski długości 2,5 cm. Makaron sojowy przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Mięso, kapustę pekińską i grzyby podsmażać 3 minuty na mocno rozgrzanym oleju.

Bulion podgrzać, dodać podsmażone mięso, kapustę i grzyby. Zagotować i pozostawić na ogniu około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, osuszony makaron i sos sojowy. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać szalotki, ocet winny, olej sezamowy i szczyptę ostrej papryki. Osolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty, a następnie rozlać do miseczek. Zupa powinna być zarazem ostra i kwaskowata.

Zupa syczuańska

Comments are closed.