You are here: Home > Kuchnia > Zupa śródziemnomorska

Zupa śródziemnomorska

1 porcja – 190 kcal

  • po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 1/2 selera naciowego
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 pomidory
  • cebula
  • czosnku
  • po 1 łyżce oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego
  • 1,5 I rosoły (może być z kostki)
  • papryczka chili
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • cytryna
  • pieczywo pełnoziarniste

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić na małe kawałki. Seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować, opłukać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i miąższ pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować. W garnku zeszklić na rozgrzanej oliwie cebulę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Mieszając, wlać rosół. Włożyć chili i nasiona kopru włoskiego. Zagotować. Do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotować około 15 minut. Rozlać do talerzy i  podawać z pieczywem pełnoziarnistym.

Zupa śródziemnomorska

Comments are closed.