You are here: Home > Kuchnia > Zupa serowa z Vermont

Zupa serowa z Vermont

1 porcja – 320 kcal

  • 50 dag sera cheddar
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 1 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1/2 l mleka
  • sól
  • po szczypcie pieprzu czarnego i tureckiego

W garnku rozgrzać masło, dodać poszatkowane cebule i smażyć na średnim ogniu około 5 minut, tak aby cebula była miękka, ale niezrumieniona. Rozprowadzić mąką, smażyć, mieszając przez cały czas, przez 3-4 minuty, nie zrumienić. Stopniowo dolewać rosół. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, często mieszając. Dodać mleko, sól, pieprz czarny i turecki, zagotować. Zmniejszyć ogień, a następnie wymieszać zupę z utartym serem. Gotować, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a zupa będzie bardzo gęsta. Podawać natychmiast w ogrzanych miseczkach.

Zupa serowa z Vermont

Comments are closed.