You are here: Home > Kuchnia > Zupa selerowa

Zupa selerowa

1 porcja – 220 kcal

  • 20 dag selera naciowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 5 dag żółtego sera (gouda albo edamski)
  • 100 ml mleka
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ew. natka pietruszki

Seler dokładnie umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę, a następnie włożyć do garnka, zalać 5 szklankami wody, lekko osolić i ugotować. Kiedy będzie już zdecydowanie miękki, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Ponownie włożyć do garnka. Mąkę podgrzewać przez kilka minut na suchej patelni, aby się zrumieniła. Następnie dodać masło i sporządzić zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem i dodać do wywaru z przetartymi selerami. Potrawę zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zupa powinna być dość gęsta.

Zupę selerową podaje się w małych miseczkach, posypaną tartym żółtym serem lub natką pietruszki.

Zupa selerowa

Comments are closed.