You are here: Home > Kuchnia > Zupa selerowa z Abruzzy

Zupa selerowa z Abruzzy

1 porcja – 160 kcal

  • 50 dag selera naciowego
  • cebula
  • 5 dag boczku
  • 1 l wywaru mięsnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • dag ryżu
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Seler oczyścić, umyć i pokroić w plastry 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać wywar mięsny. W garnku do zupy rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i boczek pokrojony w kostkę, stale mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Wymieszać z przecierem pomidorowym i dodać plasterki selera. Smażyć 5 minut.

Małymi porcjami wlewać wywar mięsny, a następnie gotować zupę pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż i gotować, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem zupę posypać serem.

Zupa selerowa z Abruzzy

Comments are closed.