You are here: Home > Kuchnia > Zupa rybna

Zupa rybna

1 porcja – 290 kcal

  • 75 dag odpadów z ryb (ogony, płetwy i głowy)
  • listek laurowy
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/4 I białego wytrawnego wina
  • 20 dag selera naciowego
  • 5 dag masła po 40 dag węgorza, karpia i szczupaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Odpady z ryb umyć i włożyć do garnka razem z pokrojoną cebulą, pietruszką, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu. Zalać 1,5 litra wody i winem. Wszystkie składniki zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut.

W tym czasie oczyścić i umyć seler i pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym garnku, włożyć pokrojony w plastry seler i dusić pod przykryciem 10 minut. Przecedzić wywar rybny i dodać do selerów. Kawałki ryb umyć, podzielić na porcje. Włożyć do wywaru, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, uważając żeby podczas gotowania ryba się nie rozpadła. Przed podaniem zupę ponownie doprawić do smaku.

Zupa rybna

Comments are closed.