You are here: Home > Kuchnia > Zupa porowa z gruszką

Zupa porowa z gruszką

1    porcja – 230 kcal

  • por
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 10 dag sera rokpol
  • natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Por oczyścić, umyć, białe i jasnozielone części pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Nasiona kopru utłuc w moździerzu. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło stopić w rondlu, przesmażyć por, gruszkę, czosnek i koper. Wlać bulion, zagotować. Wsypać kaszkę kukurydzianą, delikatnie wymieszać, gotować 5 minut. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rokpol pokroić w cienkie plastry. Zupę rozlać do talerzy, włożyć po 2-3 plasterki sera, udekorować listkami natki.

Zupa porowa z gruszką

Comments are closed.