You are here: Home > Kuchnia > Zupa pomidorowa z pomarańczami

Zupa pomidorowa z pomarańczami

1 porcja – 170 kcal

  • 40 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 2 limonki
  • 8 pomarańczy
  • cytryna
  • cebula
  • łyżeczka oliwy
  • 450 ml przecieru pomidorowego
  • 220 ml bulionu warzywnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej nutki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Limonki i dwie pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę. Z obu pomarańczy, limonek i cytryny wycisnąć sok. Cebulę obrać, posiekać. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i skórki z pomarańczy i limonek. Dodać pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, bulion, sok wyciśnięty z cytrusów. Całość wymieszać i gotować 20 minut. Zupę zmiksować i ponownie zagotować.

Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z mąką ziemniaczaną i wlać do zupy, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Zupę posypać natką pietruszki i szczypiorkiem.

Zupa pomidorowa z pomarańczami

Comments are closed.