You are here: Home > Kuchnia > Zupa pomidorowa z grzankami serowymi

Zupa pomidorowa z grzankami serowymi

1    porcja – 340 kcal

  • 2 kg pomidorów
  • po  pęczku dymki i bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dag sera mozzarella
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • kromek bagietki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz kajeński
  • mieszanka ziół włoskich

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ przetrzeć przez sito. Dymkę, czosnek oraz seler obrać i drobno pokroić. Warzywa obsmażyć krótko na oliwie, wlać 2 szklanki wody oraz przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Moz-zarellę pokroić. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać, połowę wymieszać z żółtym serem, doprawić pieprzem. Na kromkach bagietki położyć plasterki mozzarelli, ser z bazylią i zapiec, aż ser się stopi. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim, mieszanką ziół i pozostałą bazylią. Podawać z grzankami serowymi.

Zupa pomidorowa z grzankami serowymi

Comments are closed.