You are here: Home > Kuchnia > Zupa pomidorowa z fasolą

Zupa pomidorowa z fasolą

1 porcja – 210 kcal

  • 75 dag pomidorów
  • 20 dag białej fasoli z puszki
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • pęczek bazylii
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • ew. 2 łyżeczki ginu
  • grzanki

Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pomidory, szybko razem podsmażyć, dodać nieco wody, suszoną bazylię i bulion, dusić pod przykryciem około 20 minut. Łyżką cedzakową wyjąć nieco miąższu pomidorów, resztę zmiksować na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie wlać gin. Dodać osączoną fasolę razem z miąższem pomidorów. Podgrzać, wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Zupę podawać z grzankami.

Zupa pomidorowa z fasolą

Comments are closed.