You are here: Home > Kuchnia > Zupa pomidorowa po libańsku

Zupa pomidorowa po libańsku

1 porcja – 230 kcal

  • 6 pomidorów
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i podzielić na połowy. Włożyć do garnka, wlać 400 ml wody i dusić na małym ogniu 10-15 minut. Przetrzeć przez sito, lekko osolić. Sok wlać do rondla, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe i cukier. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Lekko ostudzić. Majonez wymieszać ze szklanką ciepłego płynu pomidorowego. Powoli wlewać go do zupy, cały czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać 1 -2 minuty, nie przerywając mieszania. Rozlać do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa pomidorowa po libańsku

Comments are closed.