You are here: Home > Kuchnia > Zupa pasterska

Zupa pasterska

1    porcja – 240 kcal

  • 50 dag ziemniaków
  • 5 dag wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomidora
  • 25 dag drobnego makaronu (zacierek)
  • łyżka ostrej papryki
  • sól
  • przyprawa do zup
  • natka selera
  • ew. kawałek wędzonej kiełbasy

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i zrumienić drobno pokrojony boczek oraz cebulę. Dodać ziemniaki i mieszając, smażyć około 10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać łyżkę papryki i wlać 1 1/2 litra wody. Dodać pokrojoną paprykę oraz obrany ze skórki pomidor. Zacierki obsmażyć na łyżeczce oleju, oprószyć solą oraz przyprawą do zup i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki oraz zacierki będą miękkie. Zupę doprawić solą, posypać pokrojoną natką selera.

Zupa pasterska

Comments are closed.