You are here: Home > Kuchnia > Zupa paryska

Zupa paryska

1    porcja – 180 kcal

  • 2 pory (tylko białe części)
  • 4 ziemniaki
  • 3/4 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 12 kromek bagietki
  • 2 łyżki tartego sera ementaler
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Ziemniaki obrać, pory oczyścić, opłukać i pokroić. Przygotowane warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i przyprawić do smaku. Po ugotowaniu warzywa wyjąć, a bulion przecedzić. Masło stopić, wymieszać z mąką, dodać do zupy, cały czas mieszając. Włożyć rozgniecione ziemniaki, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu 4 minuty. Kromeczki bagietki posypać serem i włożyć na chwilę do piekarnika, by ser się rozpuścił. Przelać zupę do miseczek, posypać bazylią i podawać z kromkami serowej bagietki.

Zupa paryska

Comments are closed.