You are here: Home > Kuchnia > Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

1    porcja – 180 kcal

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże cebule
  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Do dużego garnka na zimną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać około 3 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wrzucić pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, smażyć kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie zalać gorącym bulionem drobiowym. Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość zmiksować na krem. Ponownie ustawić garnek z zupą na ogniu, dodać masło, wymieszać. Dodać odrobinę soli i pieprzu oraz zmielonej papryki do smaku, ponownie wymieszać. Nalać zupę do kokilek i udekorować natką pietruszki.

Zupa paprykowa

Comments are closed.