You are here: Home > Kuchnia > Zupa paprykowa z pesto

Zupa paprykowa z pesto

1 porcja – 190 kcal

  • 4 strąki żółtej papryki
  • cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka uprażonych migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml odtłuszczonego mleka
  • bagietka

Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa poddusić na maśle. Wlać bulion, przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut.

Przygotować pesto: bazylię opłukać i osuszyć, czosnek obrać, zmiksować z listkami bazylii, migdałami, oliwą, octem balsamicznym i parmezanem. Pesto wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę zmiksować, wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Wlać do głębokich talerzy, dodać po kilka małych porcji pesto i lekko wymieszać je wykałaczką. Zupę można ozdobić bazylią.

Zupa paprykowa z pesto

Comments are closed.